Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.
Wil je me ergens over benaderen mail dan naar zjors#casema.nl en vervang daarin de # door een @

woensdag 30 januari 2013

En wat zeggen de anderen ervan?

Je kunt als schrijver dan wel denken en hopen dat je een goed boek hebt afgeleverd, het blijft toch altijd spannend wat anderen ervan vinden.
Inmiddels hebben een aantal mensen Kappen nou! gelezen.

Annemarie schrijft op Leestafel onder andere:
Netty van Kaathoven vertelt het verhaal recht voor zijn raap. Leander heeft iets gedaan wat niet goedgepraat kan worden en dat doet de auteur dan ook niet. Leander zal de gevolgen van zijn daad onder ogen moeten zien. Doet hij dat niet dan zal hij de rest van zijn leven moeten leven met een ondragelijk schuldgevoel.
En ook:
Kappen Nou! is vlot en vloeiend geschreven. Een lekker wegleesboek.
Ik ben erg blij met haar positieve recensie. De hele recensie lees je hier: Leestafel

Op JaapLeest verscheen ook een recensie. Ik kreeg van Jaap een 6,5. Dat is een ruime voldoende weliswaar, maar uiteraard ga ik met mijn volgende boek voor een dikke 8 van Jaap :-)

Jaap is kritisch op een aantal punten, maar ook positief. Hij schrijft onder andere:
Van Kaathoven beschrijft geloofwaardig het schuldgevoel van Leander, zijn moeizame omgang met de zwaargewonde vriend en de stille verwijten van de nabestaanden. Kappen nou! is een vaardig geschreven verhaal en leest lekker weg.
En ook:
Dit is geen echte young adult maar een vlot leesbaar boek voor kinderen vanaf een jaar of dertien. Van Kaathoven trapt gelukkig niet in de valkuil om plotseling hip te gaan schrijven en allerlei moderne taal te gebruiken waarvan ze denken dat jongeren die gebruiken.

Zelf zou ik eerlijk gezegd dit boek niet aan de meeste kinderen onder de 14 voorleggen. Afhankelijk van hun levenswijsheid natuurlijk. Het grote verschil kan zijn dat Jaap in een grote stad woont en dus andere jongeren om zich heen ziet dan ik op het platteland. Ik weet het niet, het zou kunnen.
De hele recensie (ook de kritiekpunten) lees je hier: JaapLeest

vrijdag 25 januari 2013

'Zusje' als luisterboek

Het succes van mijn boek Zusje, dat ben ik heeft me eerlijk gezegd blij verrast. Al binnen enkele maanden moest ik een bijbestelling doen bij de drukker. Mede door de fikse inkoop van Biblion. Het Brabantse boek staat nu dan ook in veel bibliotheken verspreid over het hele land.
Veel van de boeken zijn gekocht door ouderen. Graag halen zij, aangespoord door het verhaal in het boek, herinneringen op aan de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.
Maar ook al snel kwamen er teleurgestelde berichtjes van ouderen die het boek niet meer zelfstandig konden lezen.
Daarom (en ook voor de jonge mensen die liever luisteren dan lezen) maakte Luisterboeken van het boek een luisterboek. Nu al te downloaden op MP3, binnenkort ook verkrijgbaar als cd.
Ik hoop dat nu nog veel meer mensen van het boek gaan genieten!
Klik op deze link om het luisterboek te bestellen.

zondag 20 januari 2013

Die knippen we eraf


Uit: De kwijte winkelkar en ander groot leed van Kaat Roozal
 
‘Waar moet hij komen?’ vraagt de jongste van de twee knapen. Hoewel, de jongste? Ze lijken allebei net zestien, maar een van de twee zal toch zijn rijbewijs wel hebben.
Ik wijs hem de badkamer waar de wasmachine geplaatst moet worden.
‘Dan haal ik hem,’ vervolgt hij.
‘Zou je eerst de oude niet weghalen?’
‘Nee, we zetten de nieuwe er wel even naast.’
‘Oké, als je het zo wilt, het lijkt mij een beetje krap,’ zeg ik nog.

Slim

Hij haalt de nieuwe machine en propt die in de volle badkamer erbij. Zijn maat klimt op de oude machine – aha, daarom liet hij hem zeker staan, als alternatief keukentrapje - en begint onhandig de trekschakelaar los te schroeven.
‘Staat er stroom op?’ vraagt hij.
‘Als je het zeker wilt weten, zet ik de schakelaar uit in de meterkast.’
De jongste knul schudt zijn hoofd om zoveel onkunde.
‘Dan zien we toch niets meer, als u de stop eruit haalt.’
‘Hebben jullie nooit geleerd dat in nieuwbouwhuizen meestal een aparte zekering voor de wasmachine is aangelegd?’
Ze kijken me aan of ze water zien branden. De oudste knul hervat zijn werk. Hij haalt de draden op een onhandige manier los.
‘Heb jij er voor gestudeerd?’ vraag ik.
‘Mijn vader zei: “Haal die van ons maar een keer los en zet hem weer in elkaar, dan weet je hoe het werkt”,’ zegt hij zonder blikken of blozen.
‘Slim van je vader.’

Met zijn tweeën manoeuvreren ze de oude machine uit de badkamer, de nieuwe staat lelijk in de weg. Dan pakken ze de nieuwe uit en bekijken samen het snoer. Er zit een stekker aan.
‘Die moeten we eraf knippen,’ zegt de oudste.
‘Die knippen we eraf,’ beaamt de jongste. Gelukkig kijkt hij voordat hij knipt hoe lang het snoer is: ‘Dat komt nooit tot boven, joh.’
Samen monsteren ze de lengte van het snoer en samen komen ze tot de conclusie dat dit niet gaat werken. Zo hoog komen ze niet met dit snoer.

Contrastekker

‘U zult een contrastekker moeten kopen,’ stelt de gestudeerde voor. Hij legt me omstandig uit hoe dat ding eruit ziet en dat hij waterdicht moet zijn.
‘En die zet ik aan dat snoer?’ Ik wijs naar het snoer op de grond.
‘Uhm, ja, misschien hebben ze een stekker met een draad eraan. Dan maakt u dat snoer vast aan die schakelaar.’ Hij wijst ver boven mijn hoofd naar de schakelaar waar ik met mijn stramme botten niet zo makkelijk bij kan.
‘Weet je wat? Maak jij die draad maar even opnieuw vast daarboven, dan kan ik hier op werkhoogte een schakelaar eraan zetten. Hoe lijkt je dat?’
Hij kijkt me teleurgesteld aan. Het is al na zevenen en ik ben niet eens de laatste klant. Morrend zet hij de bruine en de blauwe draad weer vast.

Ik volg zijn verrichtingen van beneden. ‘En de gestreepte? Zou je die ook niet vastzetten?’
‘Dat hoeft niet. Hij doet het ook wel met twee draden.’
‘Dat is de aardedraad, jongen. Zonder die draad is hij niet geaard,’ leg ik hem uit.
‘Niet geaard,’ herhaalt de jongste peinzend.
De oudste zet de derde draad ook vast. Ze vertrekken met de oude machine.

Deskundig

Ik snel naar de bouwmarkt en haal een contrastekker die ik vastmaak. Zowaar, hij doet het. Ik ben helemaal trots op mijn bijdrage. Ik pak de leesbundel die ik erbij gekregen heb en bestudeer hoe ik de machine moet bedienen. Op de eerste pagina staat met dikke rode letters:
“Let op! Laat uw wasmachine altijd installeren door een deskundige medewerker van uw leverancier. Foute installatie kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.”